Jerusalem Quartet © Felix Broede
za 18 mei, 20:15 - za 18 mei, 22:00 Kleine Zaal

Jerusalem Quartet speelt Debussy

Het Jerusalem Quartet maakt zich op voor Mendelssohns Eerste strijkkwartet en het geliefde Strijkkwartet van Debussy. Bovendien speelt het viertal voor het eerst een werk van een Israëlische componist: Paul Ben-Haim.

Programma

  • Mendelssohn: Strijkkwartet nr. 1 in Es, op. 12
  • Ben-Haim: Strijkkwartet nr. 1, op. 21
  • Debussy: Strijkkwartet in g, op. 10

Musici

  • Jerusalem Quartet

Jerusalem Quartet

In 1993 beginnen vier jongens van het conservatorium in Jeruzalem een strijkkwartet. Ze slagen met glans in het waarmaken van hun droom: het Jerusalem Quartet is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het pantheon van de kamermuziek. In perfecte onderlinge samenwerking hebben de strijkers de balans gevonden tussen klassieke beheersing en individuele expressie. Met respect en liefde voor de grote meesters blijven ze nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Daardoor heeft hun ensemble een groot en veelzijdig repertoire.

Debussy’s Strijkkwartet

Met zijn Strijkkwartet in g maakte de 31-jarige Debussy zich definitief los van zijn conservatieve conservatoriumopleiding. Hij wilde Franse muziek pur sang schrijven, en vond daarvoor, opmerkelijk genoeg, inspiratie ver buiten Frankrijk: in jonge Russische muziek, in de Indonesische gamelan. Maar het zijn vooral de nieuwe harmonieën die het kwartet zijn onmiskenbare Franse gloed geven. Debussy’s meesterwerk vertelt een verhaal dat door alle delen heen loopt, in een volmaakte afwisseling van energie en rust. In het Andantino klinken – hoe kan het ook anders – invloeden van de late Beethoven.

Tickets

  • Concertvrienden - € 48,60Uitverkocht
  • Standaard - € 54,00
Tickets bestellen