Marc Bouchkov © Nikolaj Lund
di 9 jul, 20:00 - di 9 jul, 21:45 Grote Zaal

Beethovens Symfonie nr. 5 en Mendelssohns Vioolconcert

Beethovens imposante Vijfde symfonie is wereldberoemd dankzij de beroemde eerste vier noten: ta-ta-ta-taaa. Geniet ook van de prachtige openingsmaten – en alles wat daarna komt – van Mendelssohns Vioolconcert, dit keer uitgevoerd door meesterviolist Marc Bouchkov.

Programma

  • Beethoven: Ouverture 'Leonore' nr. 3 in C, op. 72b
  • Mendelssohn: Vioolconcert in e, op. 64
  • Beethoven: Symfonie nr. 5 in c, op. 67

Musici

  • Beethoven Orchester Bonn
  • Dirk Kaftan: dirigent
  • Marc Bouchkov: viool

Symfonie nr. 5 van Beethoven

De beginmaten van Beethovens Vijfde symfonie uit 1808 zijn misschien wel de bekendste klassieke maten die er bestaan, wereldwijd veelvuldig geciteerd, ook in de popscene. Daarbij gaat het vooral om het markante ritme van de eerste vier noten: ta-ta-ta-taaa… Wat een geniale ingeving om op basis van zo’n herkenbaar en simpel motiefje een volledige symfonie te creëren! Meteen vanaf de eerste maten overheerst een onheilspellende ondertoon, ‘alsof het noodlot op de deur bonst’, zo zou Beethoven hebben gezegd.

Marc Bouchkov speelt Mendelssohns geliefde Vioolconcert

Volgens de Belgische meesterviolist Marc Bouchkov is Mendelssohns geliefde Vioolconcert beslist niet eenvoudig: ‘Net zoals in de vioolconcerten van Mozart liggen de transparante melodieën heel open en zit de muziek vol contrasterende emoties. Om de partituur écht goed tot zijn recht te laten komen moet je een vioolvirtuoos zijn met vlugge vingers en een sterk gevoel voor lyriek.’

Tickets

    Uitverkocht