
Noordse natuurpracht met Grieg en Sibelius
In Sibelius’ epische en heroïsche Vijfde symfonie klinkt Finlands weidse en ruige natuurpracht. De avonturen van Peer Gynt, de Noorse Tijl Uilenspiegel, klinken in Griegs versie vrolijk, mysterieus en een tikkeltje melancholiek.
Programma
- Sibelius: De zwaan van Tuonela
- Grieg: Peer Gynt, Suite nr. 2, op. 55
- Sibelius: Symfonie nr. 5 in Es, op. 82
Musici
- Radio Filharmonisch Orkest
- Dalia Stasevska: dirigent
Epische noordse natuurpracht
In de muziek van componisten uit het noorden klinkt vaak een epische noordse natuurpracht. De weidse, ruige vlaktes, de grillige fjorden, de uitgestrekte bossen en heldere meren lijken hun weg gevonden te hebben in veel composities uit Noorwegen en Finland. Dat geldt zeker voor de muziek van Grieg en Sibelius, twee van de belangrijkste componisten uit het noorden.
Grieg en Sibelius
Edvard Grieg was een grote voorvechter van de Noorse kunst en cultuur. Hij componeerde muziek bij Ibsens toneelstuk Peer Gynt. Daarvan maakte hij twee suites, die tot de bekendste muziek van Grieg behoren. Want wie kent niet de spannende Ontvoering van de bruid, de vrolijke Arabische dans, Peer Gynts epische thuiskomst en het wonderschone Solveigs Lied? De muziek van Jean Sibelius heeft zowel een aangrijpende menselijkheid als een overrompelende natuurkracht. Dat geldt zeker voor de Vijfde symfonie, waarin hij zijn liefde voor de natuur inzet om zijn depressie van zich af te componeren. De symfonie begint dramatisch, maar eindigt glansrijk en hoopvol. Het symfonische gedicht De zwaan van Tuonela, waarmee dit concert opent, is gebaseerd op de majesteitelijk zingende zwaan die in de rivier zwemt van het Dodenrijk in de Kalevala, het Finse nationale epos.
Tickets
- Concertvrienden - € 35,00
- Standaard - € 39,00