
American Dreams: Dvořáks Negende en Bernsteins Candide
Voor zijn Negende liet Dvořák zich inspireren door de natuur en bevolking van Amerika. Het is nog altijd een van de meest geliefde symfonieën. Ruim zestig jaar later keek Bernstein juist naar Europa voor zijn opera Candide, gebaseerd op Voltaires gelijknamige satire.
Programma
- Bernstein: Ouverture uit 'Candide'
- Dvořák: Symfonie nr. 9 in e, op. 95 'Uit de Nieuwe Wereld'
Musici
- Radio Filharmonisch Orkest
- Xian Zhang: dirigent
Dvořáks Symfonie nr. 9
De Tsjech Antonín Dvořák was de beroemdste componist ter wereld toen hij in 1892 gevraagd werd directeur te worden van het eerste conservatorium van Amerika, in New York. Dvořák bleef er drie jaar, een periode waarin hij ook rondreisde om de muziekcultuur van de inheemse Amerikanen en Afrikaans-Amerikanen te leren kennen. De indrukken van hun culturen en het grootse, weids uitgestrekte landschap, verklankte hij in zijn Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Dvořák bewijst in deze superhit zijn talent voor pakkende melodieën die in je hoofd blijven zitten maar nooit saai worden.
Bernsteins Candide
Pianist, componist en dirigent Bernstein ademde muziek en had een groot talent voor het samenbrengen van verschillende genres: hij was een van de eersten die niet alleen jazz- maar ook popinvloeden omarmde. Zijn Broadway-repertoire is levenslustig, boordevol humor en van een buitengewone schoonheid, zijn werken voor de concertzaal spiegelen dat repertoire. Candide, gebaseerd op Voltaires gelijknamige satire, is een komische, satirische operette waarin klassiekers als 'I Am Easily Assimilated' klinken. Vanochtend klinkt de heerlijke, spectaculaire ouverture.
Tickets
- Concertvrienden - € 35,00
- Standaard - € 39,00